Ron van der Werf


12 werken in de collectie. Alle prijzen zijn inclusief lijst.

Ron van der Werf (1958) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag. Van der Werf schildert met acryl, olieverf op doek, paneel en papier, aangevuld met krijt, potlood, textiel, karton gaas en zand. Hij werkt met veel witten die overgaan in bruine of blauwe varianten, geglaceerd in transparante lagen oker, sienna en andere aardtonen. De schilderijen zijn duidelijk het resultaat van een langdurig wordingsproces. waarbij de gelaagdheid van de verf vermengd met diverse materialen de vele ontstaansfasen laten zien.

 

Titels ontbreken bij de schilderijen. De interpretatie wordt aan de kijker overgelaten, waardoor de mogelijkheid geboden wordt iets te ervaren van de essentie en tijdloosheid die uitstijgt boven de vragen van de waan van elke dag. Al schilderend vertelt hij verhalen over de balans en onbalans in de wereld, zijn wereld.

 

Hij werkt vanuit een innerlijke kracht, een streven naar bepaalde vormen, tegenstellingen en kleuren, naar een bepaald materiaal en pas nadat hij deze op het doek heeft overgedragen laten ze hem inzien wat hij eigenlijk wil. Zijn werk staat dicht bij de muziek, de meest abstracte kunstvorm. Materiaal, kleur en compositie stralen rust uit die weldadig en krachtig aandoet.

 

Sommige innerlijke beelden laten zich niet gemakkelijk vertalen tot een schilderij. Regelmatig geeft een schilderij dat ogenschijnlijk klaar is niet het juiste beeld bij het juiste verhaal. Stukken worden verwijderd en nieuwe delen worden toegevoegd, vaak over restanten van het vorige heen. Zo stapelen uiteindelijk de associaties zich op tot zijn wereld, zijn schilderij.