Project omschrijving

Naakt
Aquarel
50×65 cm
€ 375,-

Landschap
Acryl schilderij
93×104 cm
€ 1.000,-

Naakt
Aquarel
50×65 cm
€ 375,-

  Landschap 1
Acryl schilderij
100×100 cm
€ 1.000,-

Zonder titel
Acryl schilderij
80×80 cm
€ 800,-

Anke Overduin

Aantal kunstwerken in collectie : 5

Alle prijzen zijn inclusief lijst

Opleiding: Akademie voor Beeldende Kunsten Utrecht (1981-1986): monumentale vormgeving; eindexamen voltijd tekenen en schilderen (1986).

Voor Anke Overduin (1945-2010) was schilderen geen planmatige bezigheid, maar een intuïtief zoekproces, waarin vormen, lijnen en kleuren associatief worden geboren. Even snel als ze in acrylverf op het doek verschijnen, worden ze weer aangetast en weggeschilderd. Keer op keer, en net zo lang, totdat een harmonie, een evenwicht, een spanning, een rust, in alle beweging is bereikt.

Ondanks haar gelaagde manier van schilderen, behoudt het werk van Anke Overduin zijn spontane, schetsmatige toets, die ook haar aquarellen kenmerkt. Ritme, ruimte en kleur zijn essentiële elementen in haar werk. Uit de nooit stilstaande stroom van momenten, waaruit het leven bestaat, koos ze er een aantal, waarmee een samenhangend beeld wordt gecomponeerd. Verleden (herinnering) en heden vloeien organisch samen in een even door haar stilgezet panta rhei (‘alles stroomt‘).

Uit de veelheid van observaties, ervaringen, herinneringen en emoties schiep Anke Overduin een eigen, in verf vastgelegde, harmonische eenheid. Zij verbond wat in het dagelijks leven zintuiglijk werd waargenomen met haar levensbeschouwelijke visie op de werkelijkheid. Door deze combinatie ontstaat een opvallende gelaagdheid: het resultaat van persoonlijke waarneming en geestelijke verdieping.

Zo bezien is haar werk ook een verbinding tussen aarde en hemel, een zoektocht naar blijvende waarden in de chaos van veranderende verschijnselen en gebeurtenissen, waarvan de mens een speelbal dreigt te worden. In elk schilderij probeerde zij harmonie, evenwicht en existentiële waarden te vinden in de chaotische complexiteit van het bestaan.

Meer weten of ons bezoeken?

Contact & Adres