Project omschrijving

Zonder titel
Zeefdruk
65×50 cm
verkocht

Zonder titel
Zeefdruk
65×50 cm
€ 195,-

Zonder titel
Zeefdruk
65×50 cm
€ 195,-

Zonder titel
Zeefdruk
65×50 cm
€ 195,-

Zonder titel
Zeefdruk
65×50 cm
€ 195,-

Zonder titel
Zeefdruk
65×50 cm
€ 195,-

Kees Salentijn

Aantal kunstwerken in collectie : 10

Alle prijzen zijn inclusief lijst

Kees Salentijn (1947) geboren in Amsterdam en wisselend wonend en werkend in Nederland en Spanje. Hij volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, afdeling vrije schilderskunst. O.B. Kat is daar zijn belangrijkste leermeester. Hij bestudeert in zijn studieperiode schilderijen in het Prado in Madrid en hij verblijft enige maanden bij een Berberfamilie in Marokko.

Kees Salentijn maakt schilderijen, werken op papier, grafiek en keramiek. Invloeden van de Cobrabeweging zijn herkenbaar. In die traditie werkt Kees Salentijn, zeker niet als epigoon maar omdat dit zijn wijze van uitdrukken is. De figuren en/of dieren ontstaan in een bonte mengeling van kleur. In bijna kinderlijke verwondering beleven zij hun avonturen. Collage wordt toegepast om een stukje vervreemding in het werk te brengen. De vrijheid en het plezier van het tekenen zijn duidelijk waarneembaar.

De kunstenaar schildert met een ironische blik die alles ziet, de overdreven versiering van een toreador of het hoedje van de koningin. Toch is er argeloosheid in de rechtstreekse blik waarmee de figuren ons aankijken. Kees Salentijn is getrouwd met een Spaanse en haar geboorteland, waar hij het liefst verblijft, vormt voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron. De natuur, de cultuur en de schilderstraditie daar doen hun invloed gelden. Er spreekt een levensblijheid uit zijn werk die overslaat op de kijker. Midden jaren zeventig reist hij en verblijft o.a in Griekenland, in 1977 maakt hij samen met de schilder Kenne Gregoire het project “de aspergeseters” in Venray. Ook heeft hij in dit jaar een opdracht voor een muurschildering in het stadskantoor te Venlo.

In de jaren tachtig reist Salentijn veel naar Spanje. Hij voelt zich in deze periode verbonden met kunstenaars van diverse stromingen, die min of meer de spontane onbewuste creatie voorstaan en niet in de eerste plaats esthetische uitbeelding nastreven. In 1983 vindt er een grote overzichtstentoonstelling van deze Spaanse reis plaats, waarin hij onder de noemer “Extremadura”, schilderijen, collages en tekeningen toont. In 1984 verblijft Salentijn in Barcelona en reist hij door de Pyreneeën en Catalonië. Hij bezoekt de kunstenaar Antoni Tapies. Hij heeft belangstelling voor diverse Spaanse schilders waaronder Saura en Millares.

Meer weten of ons bezoeken?

Contact & Adres