Project omschrijving

This evening bleu
Olieverf schilderij
70×60 cm
€ 1.250,-

About this time of day
Olieverf schilderij
70×60 cm
€ 1.250,-

Summer heat
Olieverf schilderij
40×40 cm
€ 500,-

Springtime of my loving
Olieverf schilderij
60x60cm
€ 1.100,-

 In the yellow haze of the sun
Olieverf schilderij
80×120 cm
€ 2.000,-

The wind is warm
Olieverf schilderij
70×90 cm
€ 1.600,-

Rob van Hoek

Aantal kunstwerken in collectie :20

Alle prijzen zijn inclusief lijst

Autodidact Rob van Hoek (1957) wordt al jaren geïnspireerd door het landschap. Patronen, lijnen, ritme, vlakken, maar ook braak, groen, rijp, gemaaide velden, een bomenrij langs de weg of eenzame boom op een akker; het cultuurlandschap is zijn grootste inspiratiebron. Natuurlijk met de horizon en het schouwspel daarboven, wat de ruimte en de sfeer in belangrijke mate bepaalt.

Het materiaalgebruik van Rob van Hoek is niet alledaags. Al jaren werkt hij nagenoeg uitsluitend met oliepastel. Het is een fysiek inspannende manier van werken maar directer in het contact met het schilderij dan het opbrengen van verf. De gekozen techniek draagt bovendien bij aan het atmosferische en transparante karakter van de schilderijen. Op het doek brengt hij met de kwast ongeveer 5 á 6 grondlagen aan. Zodanig, dat er een mooie structuur van kwaststreken ontstaat. Het is behoorlijk tijdrovend, maar voegt wat sfeer betreft veel toe aan het schilderij. Het schilderen zelf gebeurt met transparante olieverf in verschillende lagen. In plaats van heel precies verf op te brengen met een penseel werkt Rob van Hoek vaak andersom. Hij brengt veel verf aan en poetst en schrapt deze laag heel precies ten dele weer weg. Dit kan met een penseel gebeuren, maar ook met een doek, keukenpapier, wattenstaafjes, de achterkant van een penseel, of wat dan ook geschikt is om de juiste lijnen, vormen of veegjes te krijgen.

Al de titels van zijn schilderijen zijn zinnetjes (of stukjes daarvan) uit liedteksten. Rob van Hoek: “Meestal van popmuziek, maar ook jazztitels, of wat dan ook. Het is ongelooflijk hoe vaak er hierin een verwijzing voorkomt naar het landschap, het weer, de tijd van de dag, de tijd van het jaar et cetera. Dit zijn heerlijke titels om vanuit te werken, om of achteraf aan een schilderij toe te voegen. De term “Songlines” is ook een half serieuze verwijzing naar het boek met die titel van de Engelse roman- en reisschrijver Bruce Chatwin, in de Nederlandse vertaling “De Gezongen Aarde”.

Meer weten of ons bezoeken?

Contact & Adres