Project omschrijving

Twee kruiken en twee litermaat
Olieverf schilderij
50×50 cm
Met luxe lijst  € 3.300,-

Pot met lampionnetjes
Olieverf schilderij
15×25 cm
€ 1.000,-

Spanen doosje met aalbessen
Olieverf schilderij
16×12 cm
Met luxe lijst  € 750,-

Glazen coupe met kersen
Olieverf schilderij
18×24 cm
Met luxe lijst € 1.200,-

Schep met besjes
Olieverf schilderij
10×15 cm
Met luxe lijst € 600,-

Twee kruiken en twee litermaat
Olieverf schilderij
50×50 cm
Met luxe lijst € 3.300,-

Pita Vreugdenhil

Aantal kunstwerken in collectie : 10

Alle prijzen zijn inclusief lijst

Alleen verkoop.
Pita Vreugdenhil (1945) beoefende diverse vormen van kunst, voor zij een opleiding beeldende creativiteit aan het Instituut voor Creatieve Handvaardigheid te Hoenderloo ging volgen. Om de technische mogelijkheden van de diverse materialen beter te leren kennen, volgde zij nog een aantal cursussen.

Het werk van Pita Vreugdenhil toont een duidelijke voorkeur voor stillevens uitgevoerd in olieverf op linnen. Pronkzucht als doel van het stilleven heeft allengs plaats gemaakt voor een eenvoudige en sobere keuze van onderwerpen. Met uiterste precisie worden deze voorwerpen in een weloverwogen compositie, veelal met vruchten en/of bloemen geschilderd. Het totaalbeeld moet zorgen voor een evenwichtig geheel, waarbij de objecten ieder een eigen ruimte, maar tegelijk een relatie tot elkaar hebben. Detaillering en stofuitdrukking zijn daarbij niet alléén van belang. Een subtiel spel van licht en schaduw, vorm en kleur laat de zichtbare werkelijkheid overgaan in zichtbare stilte.

Haar schilderijen worden opgebouwd uit dunne lagen verf, volgens het nat op nat principe. Met houtskoolpotlood wordt eerst een schets op het linnen gemaakt, waarna de eerste dunne laag verf wordt opgezet. Het doek heeft dan het aanzien van een aquarel. Over de eerste laag komen een aantal vervolglagen, waarmee de kleuren worden versterkt of juist getemperd en accenten worden aangebracht. Door met transparante kleurtonen het werk te glaceren bereikt het schilderij haar voltooiing.

Door deze wijze van werken is er sprake van een langdurig proces. Laag na laag ontstaan lijn, vorm en kleur. Gemakzuchtige oplossingen voldoen niet, er wordt veel geduld, concentratie en uithoudingsvermogen gevraagd. Na iedere laag verf moet een droogtijd in acht worden genomen die varieert van enige dagen tot enkele weken.

Ondanks dat er aan meerdere doeken tegelijk gewerkt wordt, blijft de productie van een fijnschilder in verhouding met kunstenaars die wat vrijer werken, vrij klein. Pita Vreugdenhil exposeerde in vele plaatsen in Nederland.

Meer weten of ons bezoeken?

Contact & Adres